Shadow and Bone 1.évad

Múlt héten berobbant a Netflixre a Shadow and Bone, azaz magyarul az Árnyék és csont nyolc részes első évada, amit Leigh Bardugo Árnyék és csont és Hat varjú című könyvéből gyúrtak össze. A Hat varjút olyan másfél, az Árnyék és csontot pedig már hat éve, hogy olvastam, úgyhogy nagyjából tisztában voltam a sztorival, de kellően ködös emlékekkel vetettem bele magam a sorozatba.

Ha még valakit elkerült volna a hypevonat, a történet egy kitalált világban játszódik, ahol a normál emberek mellett élnek természetfeletti képességekkel rendelkezőek is, a grisák, akik többféle típusba tartoznak, vannak például szélidomárok, szívtörők, pokolhívók, gyógyítók, szabók és még sokfélék, szóval kicsit avatáros a képességük, csak megspékelték sok más elemmel. A grisák társadalmi megítélése meglehetősen változó. Van olyan ország, ahol egyenesen vadásszák őket (Fjerda) és van olyan, ahol már fontos szerepet töltenek be pl a katonaságban (Ravka). Az említett két ország háborúban áll egymással.

Mivel a történetet két könyvből gyúrták össze, két fő szálon is indul el, amik majd aztán nem meglepő módon összefonódnak.

Az egyik szál a ravkai szál, aminek a középpontjában Alina áll, aki fél shu (egy másik ország, a shukat utálják a ravkaiak) és egy árvaházban nőtt fel a legjobb barátjával, Mallal. Alina és Mal is katonák, és be kell menniük a Zónába (egy nagy terület, amin nagyon veszélyes az átkelés, mert teljesen sötét és tele van szörnyekkel, egy Fekete Eretnek nevű grisa hozta létre még jó régen), ahol kiderül, hogy Alina egy nagyon különleges grisa, úgyhogy Kirigan tábornok, a grisák Ben Barnes által alakított jóképű vezetője pártfogásával Alina elkerül a Kis Palotába, ahol kiképzik a grisákat.

A másik szál a varjú klub szála, akik egy Ketterdam nevezetű városban élő gyakorlatilag bűnözők. A vezetőjük Kaz egy okos, sánta és bosszúra szomjazó férfi, segédje Inej, egy NAGYON badass csaj, akit Kaz próbál kiváltani egy Állatkert nevű előkelő bordélyház asszonyától és fontos része még a csapatnak Jesper, aki hihetetlenül jól lő, rossz a szerencsejátékokban és mindene a kaland. A kis csapat egy óriási összeg reményében megszerez egy megbízást, aminek a célja elrabolni az újonnan felfedezett napidézőt (azaz Alinát).

Jelentős változtatás a könyvekhez képest, hogy eredetileg a könyvben a Hat varjú két évvel Alináék szála után játszódott, de nagyon szépen módosítottak az idővonalon, engem nem zavartak a változtatások.

Hallottam már úgy emlegetni az Árnyék és csontot, hogy a Netflix rátalált a saját Trónok Harcájára, ami olyan szempontból igaz lehet, hogy fantasy és nagyon jó, de a hangulata teljesen más és szerintem ebben a sztoriban még max két-három évad van, több nem.

Miért is nagyon jó az Árnyék és csont?

A sztori érdekes, ahogy a mágiarendszer is, a jelmezek szépek, de ami az egészet elvitte a hátán az a karakterek és az apró kis interakciók. A kedvencem határozottan a teljes varjú crew lett, na meg Milo, a kecske. Na, meg ott van Nina, egy grisa és Matthias, a grisavadász, akik nem kaptak óriási szerepet ebben az évadban, csak felvezették őket és a kapcsolatukat, de az ő közös jeleneteik aranyat értek.

Alina, a főfőhős nálam nem lett kedvenc, túl sok nála sokkal érdekesebb karaktert vonultatott fel a sorozat, de nem is utáltam, ami egy ilyen klisés alapkarakternél szerintem elég jó eredmény. Szerettem az ő és Mal közötti kapcsolatot is, szépen kibontották.

Na, és akkor az Éjúr, azaz Kirigan tábornok. Értem, hogy miért crashol rá a többség és Ben Barnes nagyon jól hozta a karizmatikus, dark szerepet, de nálam a crash az sajnos elmaradt, lehet amúgy azért, mert olvastam a könyvet és előítéleteim voltak, nem tudom.

Amit még meg kell említenem, azok az akciójelenetek. Nagyon igényesen csinálták meg, nem csak szimpla csihipuhi lett, hanem abszolút élvezhetőek voltak, különösen a varjú crewt is magukba foglalók, az a három szereplő hihetetlen jól operált együtt.

Körülbelül spoilermentesen ennyit tudtam írni, nézzétek, ha szeretitek a könnyen emészthető fantasyt.

Érdekesség, hogy a sorozat nagy részét Magyarországon forgatták, ebben a bejegyzésben a Deszy könyvajánlója blogon Deszy összeszedett egy csomó forgatási helyszínt.

**** SPOILER ****

A harmadik résztől kezdve minden részről készítetten egy kis kivonatot, ahová beszúrtam apró megjegyzéseket, én visszaolvasva jól szórakoztam rajta, és ha majd jön a második évad és épp nem lesz kedvem/időm újranézni az elsőt, akkor elég lesz csak ezt visszaolvasni.

3.rész: Kaz és csapata átkel a Zónán, Jespert megnyugtatja, ahogy a kecskét magához öleli, menő lövöldözéssel leszedi a szörnyeket a vonatról. Alina bemutatása a királynak, Bonesmith (az első (?) grisa, az ujjperceiből teremtett lényeket), Alina csalónak érzi magát, fél a bukástól és a sikertől is, egyedül van, hiányzik neki Mal, a Heartbender (Nyina) és a fjerdai Drüskelle (boszorkányvadász) első találkozása.

4.rész: Mal is próbál levelet írni Alinának, ahogy Alina is az előző részben Malnak, de nem tudják eljuttatni a másiknak. Mindketten kezdenek ráébredni, hogy nem csak barátságot éreznek a másik iránt. Morozova szarvasa: egy mitikus lány, ami valamiért feltűnik Alina álmaiban, rajzott is készített róla, a katonaság önkéntes nyomolvasókat keres, hogy megtalálják, és mert a megtaláló elmehet a Little Palace-be (Kis Palota), ahol Alina van és mert úgy gondolja, hogy talán a szarvas az egyetlen, amit a lánynak adhat, Mal vállalkozik a feladatra. Jesper érzelmes búcsúja Milótól, a kecskétől <3. Alina és Kirigan tábornok beszélgetése: az Eretnek, egy árnyidéző hozta létre a Zónát és elpusztult benne. Baghra (erdőben lakó öreg nő, grisakiképző) kiképzése. Kaz csapata betör a levéltárba a Kis Palota tervrajzáért (elég menő volt, Kaz terve, illetve szobrászalakítása, Inej lopakodása az őr mögött, Jesper egyszerre lőtte szét a zárat a toronyóra zárjával). Nina Zenik és a Drüskelle beszélgetése a hajón, a Drüskelle az Éjúrról akar tudni (aki Kirigan tábornok, szép becenév). Kaz csapata cirkuszi előadóként akar majd beszivárogni. Kirigan lamentálása Alinának, hogy milyen régóta vívja egyedül ezt a háborút és mennyire fáj neki a harcostársai, barátai elvesztése.

5.rész: a bál, Alina és Kirigen csókolóznak, Kirigan megakadályozza, hogy Alina találkozzon Mallal (Alina azt sem tudja, hogy Mal ott van). Alina számára kiderül, hogy az Éjúr a Fekete Eretnek (alias gonosz, surprise), Baghra az anyja. Baghra meg akarja öletni Malt, hogy a fia ne tegye rá a szarvasra a kezét (túl nagy hatalma lenne úgy), de Mal túléli. Inej megöl egy Pokolhívót, hogy megmentse Kazt. Alina bemászik Kazék menekülőkocsijának a csomagtartójába, amit Jesper végignéz.

6.rész: Alina elszökik Kazéktól, mert Inej hagyta neki. Újra találkozik Mallal, északra indulnak megkeresni a szarvast, Kirigan a rész végére rájön, követi őket. Jasper, Inej és Kaz is leráz/megöl egy-egy nyomába igyekvő grisát, Kaz találkozik Kirigannel, de sikeresen meglép (eltűnős bűvésztrükköt vetett be, kíváncsi lennék, hogy csinálta). Matthias Helvar (a fjerdiai drüskelle) és Nina kezdenek összemelegedni, a jégen az enyelgésük nagyon cuki volt. Érdekes nézni, ahogy Matthias hozzáállása (minden grisa eredendően gonosz) fokozatosan megváltozik, ahogy megismeri Ninát. Easter egg: amikor Kazék ellopják a grisák hintóját, az Árnyék és csont könyv egy példányával fejbedobják Jespert

7.rész: az Éjúr múltja, amikor létrehozza a Zónát (Pósteleken játszódott, ami csak egy köpésre van a helytől, ahol felnőttem). Inej badass, ÖSSZEVARJA a saját sebét. Alina bevette, hogy az Éjúr majd meggyógyítja Malt. Ó, mily naív. Szegény csodaszarvast lefejezte az Éjúr. Malt tényleg meggyógyították, csak cserében az Éjúr óriási hatalomra tett szert. Jó üzlet. Az Éjúr megoldott az aganccsal, hogy ő irányíthassa Alina erejét. Milooooo újra feltűnik ❤ Mal a töltény segítségével szökik meg, amit Jesper a kecske nyakába tett. Zseniális. Nem tudom eldönteni, hogy Kirigan tényleg elhiszi, amivel a csajt szédíti (hogy meg akarja védeni Ravkát és a grisákat, és minden, amit tesz ezzel igazolható) vagy nem. Mindenesetre Alina nem veszi be: “You don’t care, who suffers as long as you win”. Vége: minden fontosabb szereplő (Ninán és Matthiason kívül) egy hajón, ami befelé tart a Zónába.

8.rész: Nináékra rátalálnak az Éjúr emberei, szóval Nina rabszolgakereskedőnek titulálja Matthiast, hogy a rabszolgakereskedővadászok elvigyék őt, és így a grisák ne tudják megölni. Mal csatlakozik Kazékhez. Meglepetés meglepetés hátán, az Éjúr nem akarja elpusztítani a Zónát, hanem fegyverként tervezi felhasználni (le is tarol egy kikötőt benne egy Ravkától függetlenedni kívánó hadsereggel). Nagy harc a hajón, Alina magába olvasztja a szarvasagancsot, az Éjúr benne ragad a Zónában (természetesen túléli, sötét lények követik ki belőle). Kazék kapnak egy marha értékes nyakláncot Alináról cserébe, ha elfeledkeznek róla. Kazék felszállnak egy Ketterdamra tartó hajóra, kell nekik egy szívtörő, “véletlen” épp Nina (akiben Matthias nem bízik meg többé) is azon van. Alina és Mal máshová indulnak (szintén hajón), mert még Alina nem elég erős, hogy elpusztítsa a Zónát. Kirigan akciója után esélyesen újra mindenki le akarja majd vadászni a grisákat. Ja, és Zója, egy fel-feltűnő szélidomár segített Alináéknak a hajós csatában, mert kiakadt Kirigan akcióján (az is benne lehetett, hogy rokonai éltek azon a területen, ahová az Éjúr kiterjesztette a Zónát).

Leave a comment