Tündérmese könyvfeldolgozások

Nagyon szeretem a tündérmeséket és a feldolgozásaikat, rengeteg mesét, filmet megnéztem, és néhány könyvet is olvastam a témában. Most összegyűjtöttem az általam olvasott regényeket, amikben felfedezhetőek valamelyik klasszikus tündérmese elemei. Hogy izgalmasabb legyen, nagyjából tetszés szerinti növekvő sorrendbe rendeztem őket.

Jessica Day George: Éjféli bál

Eredeti mese: Tizenkét táncoló hercegnő/Széttáncolt cipellők

Moly adatlap

Leírás:
Könnyed mese Galenről, egy háborúból visszatérő kötögető katonából lett kertészről és Rose hercegnőről, akinek tizenegy lánytestvérével minden este a gonosz Kőbezárt király palotájában kell táncolnia az elhunyt édesanyjuk által kötött alku miatt. Az alkuról senkinek sem beszélhetnek a hercegnők, ám a rengeteg széttáncolt cipellőből és a lányok fáradtságából egyértelmű, hogy valami nincs rendben.

Vélemény:
Aranyos történet, picit fel lett túrbózva az eredeti, a karakterek szerethetőek, de semmi extra különlegesre nem kell számítani.

Jessica Day George: Üveg hercegnő

Eredeti mese: Hamupipőke

Moly adatlap

Leírás:
Miután hosszú évekig átok kényszerítette, hogy minden éjszaka táncra perdüljön, Pipacs hercegnő esküvel megfogadta, hogy soha többé nem húz tánccipellőt a lábára. Éppen ezért csupán vonakodva vállalkozik arra, hogy részt vesz a királyi csereprogramban, amit édesapja a szomszédos országok uralkodóival együtt ötlött ki.
Először nem is tűnik olyan rossznak az élet a távoli Bretonban, főleg mivel felbukkan egy jóképű herceg, aki a barátságát kínálja… sőt talán még többet is. Ám egy Eleonora nevű szegény szolgálólány is megjelenik a színen, és szemet vet a hercegre. Vajon melyik lány fogja elnyerni a szívét? És vajon ki áll a káprázatos báliruhák és cipellők mögött, amikben a nincstelen Eleonora parádézik a bálokon? Csak Pipacs hercegnő lát át a mágián, ami a királyság összes többi lakóját bűvöletben tartja. Mivel egy átkot már sikerült legyőznie, ő a legmegfelelőbb arra, hogy egy másikkal is megbirkózzon.

Vélemény:
Ez a könyv az Éjféli bál (ami önmagában egy kerek egész, lezárt történet) eseményei után játszódik. Pipacs volt az Éjfél bálban a kedvenc hercegnőm, úgyhogy örültem, hogy a második kötetben ő került a középpontba, annyira feldobta a dolgokat a karaktere, hogy ezt a kötetet még jobban is szerettem az elsőnél. Ez a regény gyakorlatilag egy Hamupipőke feldolgozás, de a szokásos sémák nagyon megváltoztatva, kicsavarva jelennek meg benne, amit az előnyére írok (nem mintha amúgy bármi bajom lenne a jól megírt klisés jelenetekkel). Ha az Éjféli bál tetszett, ez mindenképp megér egy próbát.

Alex Flinn: Beastly – A szörnyszívű

Eredeti mese: A szépség és a szörnyeteg

Moly adatlap

Leírás:
XXI. századi A szépség és a szörnyeteg feldolgozás tinikkel. A sznob, tökéletes külsejű Kyle Kingsburyt szörnyeteggé változtatja egy boszorkány. A fiú ezután elzárva éli az életét, aztán felbukkan Lindy, és…

Vélemény:
A … utáni részt nem nehéz kitalálni, az eredeti mese szinte összes fő eleme megmaradt. Kyle az elején nagyon irritáló, hogy legyen honnan személyiségfejlődni, ami jól lett tálalva, Lindy pedig az a kedves karakter, akit nehezen lehet nem szeretni. A történet picit nehezen indul be, de érdemes kitartani.

Egyébként a könyvből 2011-ben film is készült Alex Pettyfer és Vanessa Hudgens főszereplésével.

C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő

Eredeti mese: Hófehérke

Moly adatlap

Leírás:
Tükröm, ​tükröm, mondd meg nékem: ki uralja e vidéket?
Lorelai Diederich szökevény koronahercegnőnek egyetlen célja van: megölni a gonosz királynét, aki magához ragadta a hatalmat, elfoglalta Ravenspire trónját, és megölte a hercegnő apját. Ehhez Lorelai kénytelen a varázslat fegyverét bevetni, amivel azonban Irina királyné is élhet. A hercegnőnek erősebbnek, gyorsabbnak és kitartóbbnak kell lennie Irinánál, akihez fogható veszélyes varázslót még nem látott Ravenspire.
A szomszédos királyság, Eldr földjén Kol herceg apját és bátyját megölik az országot lerohanó, varázserővel irányított ogrék, így hirtelen a másodszülött herceg felelősségévé válik megvédeni az országot. Ehhez Kolnak varázserőre van szüksége. Ezt csak úgy szerezheti meg, ha egyezséget köt Ravenspire uralkodójával. Irina azt kéri tőle, hogy segítségéért cserébe vigye el neki Lorelai szívét.
A hercegnő azonban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek Kol gondolta. Gyönyörű, megzabolázhatatlan és megállíthatatlan. A sötét varázslat ellenére Lorelai vonzódik a zaklatott ifjú királyhoz. Azért küzd, hogy mindig egy lépéssel a sárkányszívű vadász király előtt járjon, akit a kelleténél sokkal jobban kedvel. Mindent megtesz, hogy legyőzze a gonosz királynét. Irina azonban nem adja fel harc nélkül, és végső lépésének következménye az is lehet, hogy a hercegnő elveszti utolsó megmaradt vesztenivalóját.

Vélemény:
Pörgős, üresjárat mentes Hófehérkefeldolgozás egy badass, nem nyavalygó hősnővel, egy összetett főgonosszal és sárkányokkal *.* A történet sajnos kevésbé ismert itthon, szerintem nagyon alul van értékelve, olvassátok! 😀

Kelly Oram: Cinder és Ella

Eredeti mese: Hamupipőke

Moly adatlap

Leírás:
Ella élete minden, csak nem tündérmese. Nyolc hónapja vesztette el édesanyját egy balesetben, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Most gyerekkora óta nem látott apjához meg annak új családjához kell költöznie. Mesés…
Egyvalaki tartja benne a lelket: Cinder, akivel évek óta barátok a neten, de sosem találkoztak. Ella annyit tud, hogy a srác vicces, szexi, okos, és ugyanakkora könyvmoly, mint ő. (Á, egyáltalán nem az esete…) Fogalma sincs, hogy Cinder az egyik legmenőbb hollywoodi színész, aki a kedvenc fantasyregényükből készült filmben játssza a herceget. Vajon képes a valóságban is tündérmesévé változtatni Ella életét?

Vélemény:
Ahogy a leírásből ez lejöhetett, ez egy XXI. századi Hamupipőkesztori. Igen, a borító borzalmas, de ez ne ijesszen meg senkit, a könyv nagyon jó. Cinder kb minden második mondatán lehet fangirlködni, a főszereplő csaj is kedvelhető és egész mély tanulságok vannak benne a belső szépségről és a barátság fontosságáról. Az meg, hogy mindkét főszereplő könyvmoly, már csak egy kis extra tejszínhab az amúgyis nagyon finom tortán.

“– Hogy telt a heted, Ella? Beszámolhatsz valami előrehaladásról?

(…)

– Végre sikerült megnéznem az összes kimaradt epizódot az Egyszer volt, hol nem volt sorozatból. – Ennél nagyobb előrehaladásról nem tudtam beszámolni.”

Shannon Hale: Ever After High sorozat

Eredeti mese: sok összemixelve

Moly adatlap

Leírás:
Az Ever After High varázslatos gimi! Itt készülnek fel a híres mesehősök tini gyermekei arra, hogy beteljesítsék előre elrendelt végzetüket, és átvegyék szüleik helyét a mesékben. Belőlük lesz majd a következő Hófehérke, Daliás Herceg vagy éppen Gonosz Királynő – akár tetszik, akár nem. Az örökség napján ugyanis ünnepélyesen el kell fogadniuk a Mesehősök Végzetkönyvében megírt sorsukat, és mindenki tudja, hogy aki ezzel szembeszegül, annak örökre eltűnik a meséje.
A Gonosz Királynő lánya, Raven Queen is hamarosan anyja nyomdokaiba lép, de éppen a kellő rosszindulat hiányzik belőle. Mi lenne, ha átírná élete meséjét?
Az előkelő Apple White a vidék legszebb lánya. Gondosan eltervezte, hogyan él majd boldogan, amíg meg nem hal, de ehhez el kell fogadnia Raventől a mérgezett almát, ahogyan a mese szól.
Ám ha Raven nem írja alá a Mesehősök Végzetkönyvét, mindkettejük számára…
ITT A VÉGE, DE EL NE FUSS VÉLE!

Vélemény:
Még egy botrányosan kevesek által ismert könyvsorozat. A borítóból is látszik, hogy a könyv célcsoportja a kb 10+-os korosztály, de felnőttek számára is maximálisan élvezhető a könyv (én legalábbis huszonhárom éves fejjel, amikor olvastam, nagyon élveztem). Izgalmas, a karakterek érdekesek és jókat lehet kuncogni a beszólásokon. Raven, a főszereplő mellett a kedvenc karakterem Maddie, a Bolond Kalapos kissé zizzent lánya, íme egy idézet tőle:

“Nem tudom pontosan, hogy mit csináltam – válaszolt a Bolond Kalapos lánya –, de ez van, ha valaki mindig csinál valamit. És én ezt csinálom. Mert ha mindig csinálok valamit, akkor előbb-utóbb meg fogom csinálni azt is, amit csinálni akarok. Vagy nem?”

Shannon Hale: A suttogó

Eredeti mese: A libapásztorlány

Moly adatlap

Leírás:
„Anidori-Kiladra ​Talianna Isilee volt a becsületes neve, és a Kildenree nevű kiskirályság koronahercegnőjeként látta meg a napvilágot a születése után pontosan három nappal. Addig ugyanis ki sem nyitotta a szemét…” És bár egész életében arra készült, hogy egy szép napon királynő lesz belőle, a sors különös szeszélye folytán mégsem léphet szülőhazája trónjára, hanem libapásztorlány lesz.

Vélemény:
Még egy nagyon alulértékelt, kevésbé ismert darab. Talán ez az első mesefeldolgozás, amit valaha olvastam. Kiskoromban nagyon odavoltam érte és újraolvasva is nagyon tetszett.
Klisés? Nagyon. Kiszámítható? Nagyon. Mégis, annyira aranyos és annyira egyben van, hogy tökéletes mintapéldája a sablonokból összehozni valami tökéletesen élvezhetőt kategóriának.

Marissa Meyer: Holdbéli krónikák

Eredeti mese: Hamupipőke, Piroska és a farkas, Rapunzel, Hófehérke

Moly adatlap

Leírás:
Százhuszonhat ​évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot?

Vélemény:
Ez egy tetralógia (a leírás az első részhez tartozik). Még régen az Alexandra kezdte kiadni, aztán szerencsére jó sok évvel később felkarolta a Könyvmolyképző (bár én addigra már elolvastam az összes részt). Ez egy cíberpunk/sci-fi/fantasy mix, ami mindegyik részében egy másik mesét vesz alapul, az elsőben például a Hamupipőkéjét. Csak két szó: kiborg Hamupipőke ❤ Szerintem ez el is mondta, mennyire epic is ez a sztori és hogy mennyire túllép a szimpla Hamupipőkesztorin mégis megtartva annak legerősebb elemeit.

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Eredeti mese: Hamupipőke

Moly adatlap

Leírás:
Ha egy mesebeli bárókisasszony szép, okos és ráadásul gazdag – mi híja lehet a boldogságának? Óh, nagyon is sok, mert Ella minden adományok tetejébe születésekor varázslatos ajándékot kap Lucindától, a jóindulatú, de roppant meggondolatlan tündértől – az örök engedelmességet! Ha valaki azt parancsolná, hogy három napig ugráljon fél lábon, meg kellene tennie, de még azt is, ha történetesen azt a parancsot kapná, hogy vágja le a tulajdon fejét! Hogyan védekezik a talpraesett és szerencsés adottságai mellett még jó humorral is megáldott leányzó az átoknak bizonyuló ajándék ellen, hogyan igyekszik megszabadulni tőle, és hogyan jut el a manók, tündérek, hús-vér, jó és rossz emberek, derék óriások és gonosz orgok között.. Ugyan hová? A boldogtalansághoz? A boldogsághoz?

Vélemény:
Nehéz a bejegyzésben található listából kedvencet választani, de ha pisztolyt tartanának a fejemhez, akkor ezt mondanám. Amikor csak eszembe jut a könyv, kedvem lenne újraolvasni. Megtartja az összes Hamupipőkeelemet, a varázslatos, bájos hangolatut, mellette mégis rettentően szórakoztató, hála az eszes, talpraesett Ellának, szerethető hercegnek, a kedves románcnak és úgy az egésznek ❤ Film is készült belőle 2004-ben Anne Hathaway főszereplésével, ami szintén szórakoztató, de csak a könyv alapelemeit vette át, teljesen más a kettő (meglepetés: a könyv jobb). Az egyetlen rossz dolog (azon kívül, hogy túl rövid), az a borító. Nagyon megérdemelne egy újrakiadást.

Ennyi lett volna az én tündérmesefeldolgozós könyves listám. Ha tudtok másról is, ami jó, ne tartsátok magatokban, mindig örülök az ajánlásoknak 😀

Leave a comment