Secret Garden

Secret Garden

Ez életem első dorama, sőt ami azt illeti mozgókép „kritikája”, ráadásul a tanévvégének és az előrehozott érettséginek köszönhetően egy-két hónap eltelt az első öt és a többi rész megnézése között, ezért előre is bocsánat, ha egy kicsit kacifántos leszek.

Adatok:

Év: 2010

Részek száma: 20

Műfaj: romantikus, vígjáték, fantasy

Ország: Dél-Korea

Csatorna: SBS

Történet:

Gil Ra Im, egy árva kaszkadőrlány, aki a véletlennek köszönhetően találkozik Kim Joo Wonnal, egy elit pláza igazgatójával, tehát elég komoly társadalmi különbség húzódik kettejük között. Joo Won számára is érthetetlen okokból kifolyólag érdeklődni kezd a szegény kaszkadőrlány iránt, aki azonban kezdetben nem viszonozza ez érzelmeit – legalábbis igyekszik nem kimutatni. Csakhogy bonyolódjanak a szálak, Ra Im hatalmas rajongója a híres énekesnek, Oskának, aki egész véletlenül Joo Won unokatestvére, ráadásul ott van még Yoon Seul, Oska exe, aki mindenáron bosszút akar állni Oskán, mégpedig úgy, hogy meg akarja szerezni magának Kim Joo Wont. Ha ez még nem lenne elég, Ra Im és Joo Won számukra érthetetlen okokból testet cserélnek a sorozat folyamán, ami rengeteg komikus helyzet forrása, és így a főszereplők is jobban megismerik egymást és a másik élethelyzetét.

Vélemény:

Először nem akartam megnézni, mert hogy milyen gáz már, hogy testcsere van benne, de aztán mondta egyik barátnőm, hogy nézzem meg, mert nagyon jó. Egyáltalán nem bántam meg, hogy hallgattam rá.

A szerelmi szál, ahogy fentebb elmondtam, elég bonyolultnak és szappanoperásnak hangozhat, de valójában egyáltalán nem az. Ha már láttál életedben sorozatot vagy filmet, már a legelején tudod, ki kivel fog összejönni, ráadásul minden szereplőnek (még Yoon Seul-nak is) megvan a nyomós oka, amiért úgy viselkedi, ahogy. Rengeteg aranyos romantikus jelenet akad a doramában, amin lehet olvadozni, de vannak komikusan édesek is, és természetesen a szenvedősek sem hiányozhatnak. Ez utóbbit a főszereplő párosnál nem vitték túlzásba, pont annyi volt benne, amennyi kellett. Yoon Seul és Oska között kevesebbet is el tudtam volna viselni, de nekem nagyon tetszett, ahogy végül lezárult a kettejük kapcsolata, ezért nem panaszkodhatok.

A dorama humora nagyon jó, nagyon sokat nevettem rajta (Zokni és melegítő! XD). Rengeteg a cikis jelenet (főleg akkor, amikor testet cserélnek), amiket én alapból nem bírok nézni, mert egyszerűen nem bírom a cikis dolgokat, de amikor a barátnőmmel néztem a sorozatot (nem azzal a barátnőmmel, aki ajánlotta, hanem egy másikkal), muszáj volt néznem a cikiseket is, és bár elég gáz hangokat adtam ki közben, meg érdekesen reagáltam le, megérte megnézni őket, mert tényleg nagyon viccesek.

A színészek elég jól játszottak, senkivel sincs különösebben nagy problémám. Külön kiemelném a Kim Joo Wont játszó színészt (Hyun Bint), aki frenetikusan alakította a nagyképű plázaigazgatót, és azt is, amikor Ra Im volt „benne”. Nem egy adonisz, ennek ellenére nagyon megszerettem, és még biztos fogok nézni doramát az ő főszereplésével. Igazából az Oskát és a Ra Imot játszó színész is nagyon jó volt, meg engem az egyik mellékszereplő is megfogott, aki egy meleg zenészt játszott. Mentségemre szóljon, szerintem nagyon cuki a srác és jól is játszik, egyébként a színész neve Lee Jong Suk.

A fő negatív karaktert, azaz a Kim Joo Won anyját játszó színésznő is nagyon jó. Annyira jól játszotta azt a kígyót (talán túl jól is), hogy egyenesen gyűlöltem a karaktert, és sajnos lehet, hogy így már a színésznő többi karakterét is akaratlanul utálni fogom, ha legközelebb összefutok vele egy doramában. Komolyan mondom, Joo Won anyja egyszerűen gusztustalan, egy dög, aki mindent arra próbál felhasználni, hogy neki jó legyen.

Eddig csak pozitívumot mondtam, azonban bármennyire is jó a dorama, azért van néhány hibája, de ezek nem túl komolyak. Először is ott van a forever alone zene, amit szinte mindig bevágtak, amikor összevesztek. Az egy jó szám, tényleg, de az eleje borzalmas, és amikor felcsendült, néhány alkalom után már nem bírtam ki röhögés nélkül, bármennyire is komoly volt a helyzet.

Aztán még ott vannak a figyelmetlenségi hibák, például az egyik részben ugyanaz a nő közvetlen egymás után kétszer felsétál a lépcsőn, az egyik karakter telefonál, és az egyik kameraállásból van rajta kesztyű, a másikon pedig nincs, és egy-két ilyesmi, de ha valaki nem túl kukacos, akkor ezek nem fognak rontani az élményen, amit a dorama nézése okoz.

Ami nekem még nem tetszett, az a testcsere megoldása, szerintem elég gagyira sikeredett, és én nem is kaptam eléggé kielégítő magyarázatot arra, hogy hogy lehetséges, hogy testet cseréltek, de mivel a szerelmi szál a lényeg, és nem a fantasy, ezért ezt megbocsátom a doramának. Én még a záró képpel sem voltam megelégedve, az fura lett, de egyébként szépen elvarrták a szálakat.

Összességében tehát ez egy nagyon jó dorama, kötelező darab azoknak, akik szeretik a romantikus vígjátékokat. Főként lányoknak/nőknek ajánlanám, mert nem sok olyasmit láttam benne, ami egy férfinak tetszhetne, a poénok többsége a folyton jelen lévő romantikus szálon alapul, de persze lehet, hogy van olyan srác, akinek ennek ellenére bejönne.

Pont: 9/10 (lehet, hogy most, a kritizálás elején túl vajszívű vagyok, de a hibák miatt csak egy pontot vontam le)